Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ nieuwsberichten 2013 / Terug naar school... enkele tips!

Terug naar school... enkele tips!

Voor een kind is het een hele overgang om van het vakantieritme terug in een schoolritme te komen. Toch zijn er een aantal zaken die de overgang vlot(ter) kunnen laten verlopen.

Reset de innerlijke klok

Wellicht is het ritme en de structuur van jouw kind verstoord in de vakantieperiode: ze mogen (en kunnen) later opblijven en langer uitslapen. Om te voorkomen dat jouw kind moe aan het schooljaar begint, kan je dit ritme geleidelijk terug aanpassen. Je kan bijvoorbeeld de bedtijd elke drie dagen met zo’n 20 minuten vervroegen, opdat jouw kind tegen het begin van het schooljaar weer op een normaal uur kan gaan slapen (en opstaan).

Zorg voor een ordelijke werkplek

 De vakantie is een tijd voor spelen en andere leuke activiteiten. De kans is dan ook groot dat de kamer van jouw kind er wat wanordelijker bijligt dan gewoonlijk. Speelgoed, kleren, kleurpotloden en tekeningen, ze kleuren allemaal de werkplek. Om ervoor te zorgen dat jouw kind niet te snel wordt afgeleid van het schoolwerk, is het beter om de studeerruimte op orde te brengen. Best laat je jouw kind dit zelf doen. Wat heeft hij/zij nodig om het huiswerk te maken? Welke spullen kunnen worden opgeruimd? Wanneer de kinderen dit zelf (deels) mogen invullen, zal het kind makkelijker tot actie overgaan en ook meer gemotiveerd en geconcentreerd zijn om aan het huiswerk te beginnen.

“Mama, ik wil niet naar school!”

Voor vele kinderen is de vakantie een waar genot. Terug naar school moeten kan voor een kind betekenen dat de ‘pret nu uit is’. Herinner je kind er dan ook aan dat er op school ook veel leuke activiteiten zijn, dat ze de vriendjes van vorig jaar terugzien, er nieuwe leren kennen, ze veel leuke en nieuwe dingen zullen leren... Ook kan het zijn dat bepaalde vakken die vorig jaar moeilijk liepen, je kind angst inboezemen om terug naar school te gaan. Stel ze dan ook gerust: “ik weet dat je het moeilijk had met wiskunde, maar we vinden er wel wat op! Maak je maar geen zorgen.”

 

Kortom, een tweetal weken voor de school begint, is het best dat je jouw kind voorbereidt op de eerste schooldag. Herstel het normale ritme, zorg voor een ordelijke studeerruimte en schep leuke, maar realistische verwachtingen voor het nieuwe schooljaar.

 

Meer weten? Neem gerust contact op met de Opvoedingswinkel!