Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Nieuwsberichten 2018 / Station As op het goede spoor

Station As op het goede spoor

Door de opstart van de vrijwillige vereffening van VZW Kolenspoor legt de gemeente As de fundamenten voor een nieuwe toekomst van de stationssite.  Samen met het nieuwe inplantingsplan is dit het startsein voor de ontwikkeling van station As als dé fietspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Fietstoerisme en alternatieve slaapmogelijkheden zijn hierin de belangrijkste pijlers.

Nieuwe blik op ontwikkeling

Door de opstart van het strategisch project Kolenspoor in november 2016, waarin de gemeente As nauw samenwerkt met de andere mijngemeentes, veranderde de blik op de ontwikkelingen van het kolenspoor. Met de vrijwillige vereffening van VZW Kolenspoor krijgt de gemeente As de kans om zelfstandig de stationssite te ontwikkelen als een toeristische trekpleister in Limburg.

 

Studiebureau WES werkte in 2015 een toeristische masterplan stationssite As uit. Om dit plan concreet vorm te geven werkte Architectuur Depot in opdracht van de gemeente, een inplantingsplan uit. Fietstoerisme en alternatieve slaapmogelijkheden zijn essentiële elementen in dit plan die ervoor moeten zorgen dat station As als dè fietspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen gezien wordt.

 

inplantingsplan 

 

 

 

 

 

 

 

- Klik op het plan om de PDF te downloaden -

 

 

Onthaalpaviljoen als kop van de site

Om de site als duidelijk poort te kunnen laten functioneren is een duidelijke structuur en afbakening noodzakelijk. Door de treinen strategisch te positioneren en afsluitingen te voorzien in de vorm van hagen en bomen wordt de site leesbaarder. Het inplantingsplan voorziet een onthaalpaviljoen aan de grote parking als ontvangstcentrum voor de bezoekers. Deze overdekte buitenruimte met loket en sanitair sluit zo de kop van de site visueel af en bevat de nodige faciliteiten voor de fietsende bezoekers. Infopanelen vertellen hier het verhaal van de steenkool en de voortrekkersrol van As, zodat het onthaalpaviljoen ook gebruikt wordt als exporuimte.

alternatieve slaapmogelijkheden 1Unieke recreatiemogelijkheden

Aanbieden van alternatieve slaapmogelijkheden zijn ook een belangrijke stap in de uitbouw van de site. Dit kan met het bos van de ontspoorde treinen, met hedendaagse ecologische slaapcabines of met de gekende slaaptreinen. Deze slaapmogelijkheden zijn bedoeld voor de doorreizigers, de rondreizende fietsers of het gezin die op zoek is naar een alternatieve slaapplaats. We bieden overnachtingsmogelijkheden aan voor de hedendaagse bezoekers, die op zoek zijn naar iets unieks.

 

 

De ritten met de gbelevingsroute minitreinerestaureerde minitrein willen we nog attractiever maken. Daarom krijgt de minitrein een ware belevingsroute waar alle zintuigen aan bod komen door de creatie van bijvoorbeeld geluiden-, licht- en geurtunnels in natuurlijke materialen. Met een multimediale aanvulling van beelden en geluiden kan er thematisch gewerkt worden waardoor een rit in de kerstperiode heel magisch kan worden. De uitkijktoren blijft het herkenningspunt van de site en werkt, met zijn hout- en staalstructuur, inspirerend voor nieuwe constructies.

 

 

stasjon - evenementenplein

 

Een evenementenplein aan de achterzijde van taverne ’t Stasjon doet dienst als multifunctioneel plein met speeltoestellen naar analogie van ‘de trein’ of bijvoorbeeld ontmantelde treinen. Door bijvoorbeeld de bouw van een velodroom kunnen kinderen veilig fietsen terwijl mama en papa rustig een drankje nuttigen op het terras van taverne ’t Stasjon.

 

 

 

 

De bestaande onthaalrijtuigen worden omgebouwd tot een techniekacademie waar kinderen experimenteren en hun technische vaardigheden kunnen ontplooien. Hierdoor zal de site ook interessant worden voor schooluitstappen, familie- en verjaardagsfeestjes.

Project van lange adem

Er staan voor de stationssite dus heel wat ingrijpende veranderingen op til. Het moet niet gezegd dat deze ontwikkeling gebaseerd is op een langetermijnvisie, we beginnen stap voor stap. Zowel kleine als grote veranderingen zullen dit jaar wel al zichtbaar worden op het terrein. Zo werd de minitrein grondig gerenoveerd om bij de start van het toeristisch seizoen het Driebankenbos te doorkruisen. Het gemeentebestuur zoekt nog vrijwilligers die de minitrein willen besturen en toeristen enthousiast willen onthalen. Meer informatie hierover vind je hier!

‘Buitensporig’

Een nieuwe toekomst voor de stationssite… dat moet gevierd worden met een groot toeristisch feest! We doen dat in het weekend van 5 en 6 mei met ‘Buitensporig’, een foodtruckfestival in samenwerking met ‘SMAAK’ met straattheater, een vuurshow, deathride, workshops, livemuziek van o.a. ‘De Geest’, ... De toegang is gratis en iedereen is welkom

 

Affiche 'Buitensporig'

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de affiche voor alle informatie over

'buitensporig'

 - Veel meer dan een foodtruckfestival! -

Dienst Toerisme

Stationsstraat 124

3665 AS

 

T  089 39 10 86

E toerisme@as.be

› meer info