Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Nieuwsberichten 2018 / As organiseert Vlaanderens eerste graffiti-jam op treinstellen

As organiseert Vlaanderens eerste graffiti-jam op treinstellen

De eerste stap in de herinrichting van de stationssite in As is meteen een unicum in Vlaanderen. Op 28 en 29 april toverden 15 gerenommeerde professionele graffitiartiesten uit België en Nederland, tijdens een ware graffiti-jam, 4 treinstellen om tot kleurrijke eycatchers van deze site.  Op 5 en 6 mei kan je tijdens het foodtruckevenement “Buitensporig” het resultaat bekijken.

 

Unicum in Vlaanderen

Een vijftiental professionele Street Art- en graffitikunstenaars painten afgelopen weekend 4 treinstellen als wholetrain. De treinstellen werden dus volledig in een nieuw kleurrijk, artistiek jasje gestoken. Meteen een unicum in Vlaanderen, want een jam op treinstellen werd nog nooit georganiseerd. Onder het centrale thema “movement” neemt VZW Killerbee de praktische organisatie voor haar rekening, terwijl Max De Boever van “Spray & Play” optreedt als curator. Een ideale cocktail van professionals om er een prachtig kunstproject van te maken!

Graffiti: kunst of vandalisme

Graffiti is een nieuwe kunststroming met haar eigen cultuur en daarbij horende gedragscodes en is in de maatschappij geëvolueerd naar een geaccepteerde kunstvorm. Jammer genoeg is het ook vaak gewoonweg een bekladding van andermans eigendommen, wat de gemeente ook al meemaakte op de stationssite. Door een georganiseerde aanpak en de keuze voor professionele graffiteurs liet de gemeente haar 4 treinstellen nu  omtoveren tot eyecatcher van de stationssite. Een bewuste keuze die ook preventief zal werken tegen ongeoorloofde graffiti.

 

foto van Tom Seurs. foto van Tom Seurs.

 

Graffitiworkshops tijdens foodtruckfestival “Buitensporig”

Graffiti, is absoluut een kunstvorm die past in de jongerencultuur. Om hierop in te spelen organiseert de gemeente op zondag 6 mei tijdens haar foodtruckfestival “Buitensporig” een graffiti-workshop voor jongeren vanaf 10 jaar. Op deze creatieve manier wil de gemeente jongeren laten kennismaken en experimenteren met deze vorm van expressie. Even oefenen hoe je een spuitbus vasthoudt, hoe hard moet je drukken, wat is een piece, maar ook het verschil tussen legale en illegale graffiti komt aan bod tijdens deze creatieve en spannende workshop. Inschrijven kan bij de dienst toerisme via toersime@as.be, meer info vind je op hier.

Verplaatsen van de treinen blijkt huzarenstuk

Voor dit kunstproject moest de gemeente 2 treinstellen veranderen van spoor. Het verplaatsen van de loodzware wagons bleek niet zo voor de hand liggend. In eerste instantie werd 1 grote kraan aangevoerd, maar die kon de klus niet alleen klaren. Met de kracht van een tweede kraan werd het huzarenstuk tot een goed einde gebracht.

Dienst Toerisme

Stationsstraat 124

3665 AS

 

T  089 39 10 86

E toerisme@as.be

› meer info