Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Nieuwsberichten 2015 / VITO zoekt warm water in As

VITO zoekt warm water in As

Seismisch onderzoek in Genk en omstrekenDMT-trucks

 

Begin volgende week start de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in verschillende Limburgse gemeenten, waaronder ook As, met een ‘seismisch onderzoek’. VITO is op zoek naar warm water in de ondergrond. Water dat gebruikt kan worden voor verwarming van gebouwen of, als het heet genoeg is, omgezet kan worden in elektriciteit. Net zoals windenergie, zonne-energie en waterenergie, is aardwarmte oftewel geothermie milieuvriendelijk, klimaatneutraal en onuitputtelijk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de ontginning van mijn- en schaliegassen.

 

LayOutOfGeophones3Seismisch onderzoek? Trilwagens op pad!

Voor er sprake kan zijn van het opwekken van energie met aardwarmte en een geothermische centrale moet de ondergrond in kaart worden gebracht. Dit doet men via een seismisch onderzoek. VITO zal met grote trilwagens onderzoek doen langs drie trajecten in onze gemeente.

Het onderzoek duurt ongeveer 3 weken. Elke dag leggen de wagens 5 kilometer af. Ze stoppen om de veertig meter en zullen bij elke halte een paar seconden trillen.

Naast de weg zal je enkele dagen voor er getrild wordt paaltjes en kabels naast de weg zien liggen. Om het onderzoek zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om deze niet te verplaatsen. Over de kabels rijden of wandelen is echter geen probleem.

 

Er is zeker geen reden tot ongerustheid, want de vibraties zijn te vergelijken met zwaar verkeer dat langsrijdt. Waar de afstand tot gebouwen beperkt is, past de aannemer parameters aan zodat er minder hard getrild wordt. Desnoods worden meetpunten geschrapt.

 

Waar wordt er getrild? Vibs Lijn1 Heikant

In As zal men seismisch onderzoek langs drie trajecten.

  • Breeërweg, André Dumontlaan, Nieuwstraat, Dorpsstraat, Steenweg, Bilzerweg
  • Steenweg, Kloosterstraat, Bevrijdingslaan, Schansstraat, Bosstraat, Driebankenstraat, Stationsstraat, Lanklaarsesteenweg, Nierlerlaan, Oostlaan, Spoorwegstraat, Lostraat, Schoolstraat, Heulkensstraat, Kapelstraat
  • Moorsbergstraat, Geenstraat, Hoogstraat, Heiweg, Nieuwheidestraat, Maaseikerweg, Kapelstraat, Sparrendreef, Jagersdreef, Veldstraat, Rouwmortelstraat

In de week van 23 februari start Vito met het derde traject

 

Het onderzoek loopt telkens op een rechte lijn over wegen, fiets- en voetpaden en soms ook velden. Gaat het parcours over privédomein, dan wordt de eigenaar tijdig gecontacteerd en zal er toestemming gevraagd worden. Beschadigingen op privéterrein worden altijd vergoed. Iedereen die naast de meetroute woont kregen van VITO een brief in de bus.

 

>> INFO

Heb je vragen of wil je meer weten over geothermie?

www.vito.be/geothermie 

E| seismiek@vito.be 

T| 014 33 56 25 (Matsen)

014 33 56 47 (David).

 

Gedurende de metingen zelf kan je ook contact opnemen met de werfleider die ter plaatse zal zijn:

Waldemar Lukas

GSM: +49 175 2282019 (in het Duits of Engels).