Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Nieuwsberichten 2015 / Maatregelen door de aanhoudende droogte en hitte

Maatregelen door de aanhoudende droogte en hitte

Brandfase oranje in natuur- en bosgebieden in Antwerpen en Limburg. Zwemmen in onze wateren onverantwoord.

 

Donderdag 2 juli woerd brandfase oranje afgekondigd in de natuur- en bosgebieden van de provincie Limburg.  De aanhoudende zeer hoge  temperaturen zorgen voor een verhoogde brandgevoeligheid. Het gevaar is het grootst in heidegebieden en in naaldbossen

Bezoekers die op zoek zijn naar verkoeling willen we waarschuwen dat zwemmen in onze wateren verboden is.

Iedereen blijft uiteraard  meer dan welkom om de koelte van de bossen op te zoeken.

 

Verhoogde brandgevoeligheid

De meest brandgevoelige natuurgebieden zijn heide en naaldbossen, en niet zozeer loofbossen.  Brandgevaarlijke periodes zijn vooral in het voorjaar een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het verhoogd brandgevaar is dan te verklaren door de nog dorre bodemvegetatie in heide en naaldbossen vlak na de winter. Maar met deze aanhoudende zeer hoge temperaturen kan de heidevegetatie ook nu snel uitdrogen.

 

Wat betekent brandfase oranje?

Brandfase oranje wijst op verhoogd brandgevaar. In deze periode vragen we aan alle bezoekers om extra alert en voorzichtig te zijn. Zoals altijd, is het verboden om vuur te maken of om sigarettenpeuken op de grond te gooien. Het is bovendien van belang om kinderen niet zonder toezicht op heideterreinen te laten. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens zijn bemand.
Ook alle machtigingen voor kampvuren worden vanaf nu ingetrokken. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal de kampuitbaters hiervan verwittigen.

 

Brandwaarschuwingsindex

Het brandrisico wordt dagelijks geëvalueerd met een brandwaarschuwingsindex. Die wordt berekend door de Meteowing Luchtmacht (meetapparatuur in Deurne), en  een brandgevaarmeetstation op het Klein Schietveld in Kapellen. Hieraan worden vier opeenvolgende alarmeringsfases (groen – geel – oranje – rood) gekoppeld die gevolgen hebben voor het toezicht en de paraatheid van brandweerdiensten, beheerders en andere hulpdiensten. Deze maatregelen gaan van het bezetten van de brandtorens tot uiterste paraatheid en eventueel preventief patrouilleren door brandweerdiensten op het terrein.

 

Zwemmen onverantwoord

In de vele meanders, meren, vijvers en plassen in de natuurgebieden in Vlaanderen is het verboden om te zwemmen. Het Agentschap voor Natuur en Bos benadrukt dat wie dit toch doet heel wat risico’s neemt. Je  kan bijvoorbeeld besmet geraken door dierlijke uitwerpselen en de koude onderstroom kan leiden tot verkrampte spieren, onderkoelingsverschijnselen en zelfs hartfalen.

 

Meer informatie:

  • www.natuurenbos.be/crisiscommunicatie
  • Filip Hubin, woordvoerder ad interim: 0499 86 50 59

Milieu & Openbare Werken

Ambachtslaan 17

3665 AS

 

T  089 39 10 85

F  089 39 10 79

E milieu@as.be

› meer info