Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ 2020 / Wegenwerken kruispunt N75 (Europalaan) X N730 (Bilzerweg)

Wegenwerken kruispunt N75 (Europalaan) X N730 (Bilzerweg)

Slimme verkeerslichten en verlenging afslagstrook richting As-centrum

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer verlengt tegen de zomer op het kruispunt van de Europalaan (N75) met de Bilzerweg (N730) de afslagstrook voor het verkeer komende van Genk richting As-centrum. Vanaf maandag 25 mei 2020 starten de eerste werken voor het installeren van slimme verkeerslichten. Die ingrepen moeten de verkeersveiligheid en de doorstroming op het kruispunt verbeteren. Tijdens de aanleg van de verlengde linkse afslagstrook zal het verkeer richting Dilsen-Stokkem een tweetal weken hinder ondervinden vanaf maandag 15 juni.

 
 

Veiligheid en vlotheid

 

Door de verlenging van de afslagstrook zal het verkeer, komende van Genk dat naar het centrum van As wil, sneller kunnen voorsorteren op de Europalaan. Daardoor verkleint het risico op kop-staartbotsingen en kan het doorgaand verkeer richting Dilsen-Stokkem vlotter doorrijden.
Door de omvorming tot slimme verkeerslichten kan de verkeersafwikkeling op het kruispunt dan nog veiliger en vlotter verlopen, ook voor de fietsers.
Naast de verlenging van de afslagstrook brengt het agentschap tijdens deze werken ook een rode slemlaag aan op het fietspad ter hoogte van de aansluiting met de Bilzerweg. Dat om de zichtbaarheid en de veiligheid van de fietsers te verhogen.

 

 

Minderhinder-maatregelen: gefaseerde uitvoering, plaatselijke hinder

 

Om de hinder te beperken, worden de werkzaamheden in fases uitgevoerd:

 

- Fase 1: aanpassingen verkeerslichten

 

Vanaf maandag 25 mei 2020 wordt er gedurende enkele weken gewerkt aan de bekabelingen en elektromechanische kasten op en rond het kruispunt. De hinder blijft daarbij beperkt tot de inname van één rijstrook. Elke rijrichting blijft bereikbaar.

 

- Fase 2: verlenging afslagstrook buiten de spitsuren

 

De tweede fase start op maandag 15 juni en duurt ongeveer twee weken. Ze omvat de werken voor de verlenging van de huidige afslagstrook. De aannemer neemt daarvoor een deel van de linkerrijstrook van de Europalaan in ter hoogte van de werfzone. Om de hinder te beperken, gebeurt dat enkel buiten de spitsuren. Het verkeer richting Dilsen kan dan over één rijstrook blijven rijden. Er blijft ook steeds minimum een gedeelte van de afslagstrook beschikbaar voor wie naar As-centrum wil.

 

- Fase 3: linksaf As-centrum een dag afgesloten voor asfaltering

 

Tijdens de asfalteringswerken wordt de afslag richting As-centrum een dag afgesloten, vermoedelijk op woensdag 24 juni 2020*. Verkeer moet dan doorrijden naar het nabijgelegen op- en afrittencomplex ter hoogte van de Steenweg naar Maasmechelen (N723).

 

 

*Opgelet: deze werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is dus mogelijk dat de planning nog wijzigt.

 

 

N75 X N730 As

 

CONTACT

Milieu & Openbare Werken

Ambachtslaan 17

3665 AS

 

T  089 39 10 85

F  089 39 10 79

E milieu@as.be

› meer info