Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ 2020 / UPDATE - Preventieve sluiting van de gemeentelijke basisschool Niel-bij-As

UPDATE - Preventieve sluiting van de gemeentelijke basisschool Niel-bij-As

UPDATE - vrijdag 23/10/2020

 

Het was voor iedereen in onze mooie gemeente een bewogen week: voor kinderen, leerkrachten, maar zeker en vast ook voor ouders. Iedereen moest snel schakelen, opvang regelen, van thuis uit werken, … En dan nog de bezorgdheid rond het virus zelf. We willen jullie bedanken voor het begrip en het opvolgen van de maatregelen. Maar we zijn er jammer genoeg nog niet...

 

GEMEENTELIJKE KLEUTERSCHOOL SLUIT

 

Na overleg met het CLB, het ELZ (Eerstelijnszone) en de arbeidsgeneesheer is besloten de gemeentelijke kleuterschool te sluiten vanaf vrijdag 23/10 t.e.m. vrijdag 30/10 (= begin herfstvakantie).

Deze drastische beslissing is nodig omdat een leerkracht besmet is met het coronavirus en die laatste de voorbije dagen een hoog-risico-contact heeft gehad met enkele collega’s en kleuters van verschillende klassen.

Omdat daardoor alle kinderen als ‘hoog-risico-contact’ worden beschouwd, moeten zij in quarantaine gaan. De kleuters mogen t.e.m. maandag 02/11 NIET deelnemen aan hobby’s: geen sport, geen muziek of woord, geen jeugdbeweging, …

De ouders krijgen persoonlijk een mail met alle nodige informatie en het CLB organiseert een digitaal infomoment voor hen.

 

 

LAGERE SCHOOL HEROPENT

 

Alle leerkrachten van het lager onderwijs van GBAS die een hoog-risico-contact hadden, zijn getest en negatief bevonden. Ze zijn dus niet besmet met corona. Het blijft gelukkig bij drie leerkrachten die besmet zijn met het coronavirus.

Aangezien het contact met de collega’s die positief testten meer dan zeven dagen geleden is, heropent de school op maandag 26/10.

De meeste kinderen mogen vanaf zaterdag 24/10 ook hun hobby’s heropstarten. Enkel de leerlingen die vorige week in contact zijn geweest met een van de leerkrachten die positief testte, zullen nog even waakzaam moeten blijven. De betrokken ouders worden daarover persoonlijk geïnformeerd.

 

 

Concreet:

 

  • Kleuteronderwijs: gesloten vanaf vrijdag 23/10 t.e.m. vrijdag 30/10 (= start herfstvakantie)
  • Lager onderwijs: vrijdag 23/10 gesloten. Vanaf maandag 26/10 terug open

 

We willen benadrukken dat er op dit moment op onze school géén kinderen zijn die positief testten en er wordt alles aan gedaan om dat ook zo te houden. We zullen hierover steeds open communiceren en enkel handelen waarbij de veiligheid van de kinderen en de leerkrachten voorop staat. Opnieuw onze excuses voor het ongemak. We weten dat dit geen gemakkelijke situatie is voor velen, maar nogmaals: de veiligheid van onze leerkrachten en leerlingen staat ook nu voorop. Bedankt voor het begrip. Laten we samen dit kleine monster aanpakken.

#samentegencorona

 
***
 

De gemeentelijke basisschool van As zal preventief gesloten worden vanaf maandag 19/10 tot en met vrijdag 23/10. We zijn vanavond laat te weten gekomen dat er een derde coronabesmetting bij de leerkrachten is vastgesteld. Hierdoor spreken we over een cluster en beschouwen we alle andere contacten onder de leerkrachten als een ‘hoog risico contact’. Door een personeelstekort zijn we genoodzaakt om de school wegens overmacht voor minstens één week te sluiten.

 

Aangezien de school de maatregelen goed heeft toegepast kunnen de contacten met de leerlingen als een ‘laag risico contact’ beschouwd worden. Er zijn momenteel ook geen besmettingen bij kinderen op onze school bekend. Voor de kinderen is het beperken van sociale contacten en het opvolgen van de gezondheid gedurende twee weken voldoende. Meer informatie hierover vind je in het advies van het CLB.

 

De ouders van de lagere schoolkinderen worden vandaag (zondag 18/10) nog telefonisch gecontacteerd en krijgen een mail met de nodige informatie. Het gemeentebestuur voorziet alvast voor maandag (en de volgende dagen) een noodopvang in de gebouwen van de gemeentelijke opvang ‘Peter Pan’. (zie "opvang" onderaan).

 

Op basis van verdere testresultaten zal er in de loop van volgend weekend gecommuniceerd kunnen worden over de week van 26 oktober.

Kleuterschool blijft open

Aangezien de contacten tussen de leerkrachten van de kleuterschool en de lagere school minimaal zijn en er geen kleuterleerkrachten symptomen vertonen kan het kleutergedeelte wel gewoon open blijven. Zij worden maandag dus wel op school verwacht.

Noodopvang

Morgen (maandag 19/10) voorziet Peter Pan uitzonderlijk noodopvang tijdens de schooluren. Vanaf dinsdag dienen kinderen die gebruik wensen te maken van de opvang, vooraf ingeschreven te worden. Indien jullie nog geen gebruik maken van de buitenschoolse kinderopvang, dienen jullie voor dinsdag contact op te nemen met Hilde Venken (089 39 10 90).

 

De kinderen van de gemeentelijke basisschool zullen gescheiden opgevangen worden waardoor ze niet in contact komen met leerlingen van de andere basisscholen.

De bus rijdt morgen 's morgens en 's avonds volgens de normale route. Kinderen die normaal met de bus naar school komen en gebruik wensen te maken van de opvang, zullen op Peter Pan afgezet worden in plaats van op school. Ook 's avonds kunnen deze kinderen met de bus terug naar huis.

Wij excuseren ons voor het ongemak bij de ouders. Maar de veiligheid van onze leerkrachten en leerlingen staan vandaag bovenaan. We willen met deze actie het virus indijken.