Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ 2020 / Mondmaskers voor inwoners As

Mondmaskers voor inwoners As

14 BWOL-gemeenten kopen samen 320 000 mondmaskers aan voor hun inwoners:

As doet mee!

 

Net zoals de 13 andere gemeenten van Brandweerzone Oost-Limburg, wil As haar inwoners voorzien van één gratis herbruikbaar mondmasker, bovenop het gratis masker dat de federale overheid ter beschikking wil stellen. De 14 BWOL-gemeenten slaan daarvoor (figuurlijk, natuurlijk) de handen in elkaar en doen een samenaankoop van 320 000 stoffen mondmaskers bij het Limburgse bedrijf Bioracer. Stad Genk fungeert als de aankoopcentrale in die omvangrijke logistieke operatie en heeft de bestelling al geplaatst. Als alles goed gaat met de productie en de levering, zullen de gemeenten de mondmaskers vanaf midden mei ter beschikking kunnen stellen van hun inwoners. De totale kostprijs bedraagt 1,084 miljoen euro, oftewel 3,39 euro (btw incl). per masker.

 

Het is duidelijk dat een versoepeling van de coronamaatregelen alleen maar kan als dat gepaard gaat met blijvende aandacht voor de basisregels, zoals handhygiëne, thuisblijven als je ziek bent en vooral ook afstand houden van elkaar. Maar wanneer er opnieuw meer mensen aan het werk gaan, meer winkels openen, … is voldoende afstand houden niet altijd mogelijk. Daarom promoot de federale overheid het gebruik van (stoffen, herbruikbare) mondmaskers in situaties waar je niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Een mondmasker draag je in zo’n geval dus om anderen te beschermen.

 

De BWOL-gemeenten ondersteunen de visie en maatregelen van de federale overheid. Ze hechten heel veel belang aan de gezondheid en veiligheid van hun bevolking én ook aan een verantwoorde heropstart van het economisch en maatschappelijk leven.

 

Omdat ‘aan mondmaskers geraken’ al de hele coronacrisis lang een grote uitdaging blijkt te zijn, hebben 14 Limburgse gemeenten, waaronder As, besloten de krachten te bundelen om zo de kans op welslagen te vergroten, want dit is een zeer omvangrijke logistieke operatie voor alle betrokken gemeenten. 'We hebben diverse pistes onderzocht en bewandeld, maar die van één grote bestelling via dit Limburgse bedrijf lijkt ons de meest zekere én de snelste manier om op grote schaal aan de nodige ‘communitymaskers’ te geraken', aldus de burgemeesters van BWOL. 'In plaats van allemaal ‘soloslim’ te spelen en zo mogelijk elkaar te gaan beconcurreren, bundelen we de krachten.'

 

De maskers worden dus aangekocht via het Limburgse bedrijf Bioracer, dat vooral actief is op vlak van sportkleding. Het zal gaan om herbruikbare, stoffen maskers met linten en de mogelijkheid om er een extra beschermende laag filterstof in te steken. Die filterstof zal door de federale overheid worden voorzien.

 

De inwoners van brandweerzone Oost-Limburg mogen dan ook een gratis mondmasker verwachten vanaf midden mei. Van zodra er zekerheid is over de leveringsdatum, brengen we jou op de hoogte.

 

Hoe je een stoffen mondmasker correct op en afzet leer je via onderstaand instructiefilmpje.

 

 

De 14 deelnemende gemeenten zijn As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen, Riemst, Voeren en Zutendaal.

 

Hou het veilig, voor jezelf én voor anderen.

#samentegencorona

 

BWOL mondmaskers