Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ 2020 / Coronavirus: vragen en informatie

Coronavirus: vragen en informatie

Coronavirus

 

De uitbraak van het nieuwe coronavirus (Covid-19) in China beheerst al weken het nieuws. Hoewel het hoofdzakelijk over een probleem in China ging, bereikte het virus intussen ook Europa, met bekende gevallen in o.a. Italië, Frankrijk en Duitsland. Op verschillende plaatsen in de wereld zijn er zones, gebouwen of personen in quarantaine geplaatst om de verspreiding van het virus te beperken.

 

Jij en vele andere burgers stellen je wellicht vragen over het virus en over je veiligheid.
Daarom heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid, in nauwe samenwerking met haar partners bij de Gemeenschappen en Gewesten, het initiatief genomen om alle belangrijke informatie samen te brengen.

 

Op de website www.info-coronavirus.be is alle informatie makkelijk terug te vinden en worden de 'veelgestelde vragen' (FAQ) doorlopend geüpdatet onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie in ons land is er op een toegankelijke manier terug te vinden.

 

Heb je nog vragen?

 

- Bel naar 0800 14 68 9 (gratis infonummer)

- Volg op Facebook: @volksgezondheid

- Volg op Twitter: @be_gezondheid - https://twitter.com/be_gezondheid

 

 

Wat is de huidige stand van zaken ?

 

Er zijn drie fases om de verspreiding van het virus tegen te houden. De FOD Volksgezondheid houdt daar nauwgezet toezicht op. Momenteel zijn we in fase 2.

 

  • Fase 1: de FOD Volksgezondheid probeert het virus uit het land te houden. Daarvoor werken ze samen met alle huisartsen en ziekenhuizen. Zij staan klaar om iemand met symptomen te identificeren en te behandelen. Er bestaan strenge procedures die bij de minste twijfel worden toegepast.

 

  • Fase 2 (huidige fase): de FOD Volksgezondheid probeert de verspreiding van het virus te stoppen. Als er iemand positief test voor het nieuwe coronavirus, proberen ze meerdere besmettingen te voorkomen. Ook voor deze fase bestaan strikte procedures. Een arts infectieziektebestrijding gaat na met wie de besmette persoon in contact kwam (bv. vrienden of familie), om ook hen te testen en eventuele maatregelen te nemen. Wil je meer weten over de huidige maatregelen? Op de website www.info-coronavirus.be of via één van de bovenstaande kanalen vind je alle informatie terug.

  • Fase 3: bij een groot aantal besmette personen, concentreert de FOD Volksgezondheid zich voornamelijk op de behandeling van patiënten. Daarvoor werken ze nauw samen met de ziekenhuizen. Ze bekijken waar er extra capaciteit nodig is, hoe ze patiënten het best kunnen verdelen over verschillende ziekenhuizen en welke opnames kunnen worden uitgesteld.

 

 

Op Facebook en Twitter kun je doorlopend alle nieuwe ontwikkelingen volgen en krijg je hygiëne-advies waarmee je jezelf kan beschermen tegen het virus, en dus ook tegen de wintergriep.

 

Hier vind je alvast enkele tips.

 

 

Corona 

 

 

 

 

Coronavirus & seizoensgriep