Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ 2020 / Corona: de exitstrategie uitgelegd

Corona: de exitstrategie uitgelegd

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus COVID-19 heeft een grote impact op onze manier van leven en denken. Iedereen heeft zich moeten aanpassen aan allerlei maatregelen voor zijn of haar eigen veiligheid én die van anderen. Nu de piek van de COVID-19-epidemie in ons land achter de rug lijkt, heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist om de strenge maatregelen geleidelijk aan te versoepelen, rekening houdend met het verdere verloop van de epidemie.

 

Met verschillende afbouwfases waarbij de maatregelen stap voor stap worden versoepeld, werkt de federale overheid richting een heropstart van het 'gewone' dagelijkse leven in België. De zogenaamde exitstrategie om het openbare leven en de economie veilig te laten opstarten. Mondmaskers spelen daarbij een belangrijke rol. Ziehier de exitstrategie uitgelegd voor jou:

 

Exitstrategie

 

Let op! De maatregelen worden enkel en alleen afgebouwd als de gezondheidssituatie dat toelaat. Maatregelen kunnen dus ook opnieuw verstrengen.

De big five blijven in alle fases van kracht. Laat alle inspanningen die we allen tezamen tot nu toe hebben geleverd niet voor niets zijn geweest, hou je aan de regels!

 

 1. Hou zoveel mogelijk afstand, minstens 1,5 meter
 2. Was je handen regelmatig, met water én zeep
 3. Hoest/nies in je elleboog
 4. Ziek? Blijf thuis
 5. Bel, mail of chat met elkaar
 

Snel naar

 

Exitstrategie timeline 

Meer info? info-coronavirus.be

 

Afbouwfase 1A: Vanaf maandag 4 mei 2020

 

Economie

 

- Bedrijven mogen heropstarten, maar onder duidelijke voorwaarden:

 

 • Telewerk blijft de norm. Is telewerk niet mogelijk? Dan moet je als bedrijf de nodige maatregelen nemen zodat de social distancing- en hygiëneregels kunnen worden nageleefd, in het bijzonder die van 1,5 meter afstand houden tot elke andere persoon. Die regel geldt ook voor het vervoer dat je eventueel als werkgever organiseert. Als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, moeten op de werkvloer mondmaskers worden gebruikt.
 • Er mogen ook geen rechtstreekse contacten zijn met klanten, er wordt alleen business-to-business gewerkt.

 

- De maatregelen voor winkels en horeca veranderen niet, zij blijven gesloten. Alleen stoffenwinkels mogen heropenen omdat ze belangrijk zijn om mondmaskers te kunnen maken.

 

- Kortingsacties zijn weer toegestaan.

 

Gezondheidszorg

 

- De toegang tot de algemene en gespecialiseerde zorg wordt stap voor stap en op een veilige manier uitgebreid. Niet-dringende consultaties worden geleidelijk aan terug opgestart.

 

Dagelijks leven & vrije tijd

 

- Je moet nog altijd zoveel mogelijk thuis blijven, alleen essentiële verplaatsingen zijn toegestaan.

- Samenscholen of in groep samenkomen blijft verboden.

- Je mag buiten sporten met maximaal twee personen, bovenop de mensen die onder hetzelfde dak als jou wonen. Je moet wel altijd voldoende afstand bewaren (minstens 1,5 meter). Overdekte infrastructuur, zoals douches, kleedkamers en cafetaria’s, blijft gesloten.

- Een openbare of drukke plaats, of kun je geen 1,5 meter afstand houden? Draag een mondmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of bandana om je mond en neus mee te bedekken.

 

Openbaar vervoer

 

- Het openbaar vervoer rijdt terug op volle kracht. Neem de bus of trein als je geen eigen vervoer hebt, buiten de spitsuren en mét een mondmasker op.

- Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer voor iedereen ouder dan 12 jaar, ook aan de haltes en op de perrons.

 

 

Afbouwfase 1B:

Vanaf zondag 10 mei 2020

 

Dagelijks leven & vrije tijd

 

- Je mag beperkt sociaal contact hebben. Elk gezin mag maximum 4 personen ontvangen (liefst in de buitenlucht). Dat moeten wel steeds dezelfde 4 personen zijn. Denk dus goed na over de keuze die je maakt! Uiteraard moet je de basismaatregelen (niet ziek zijn, basishygiëne, fysieke afstand, …) altijd naleven. Door het aantal contacten te limiteren, kan contactonderzoek en contactopvolging efficiënt verlopen. Hou altijd rekening met ouderen en kwetsbare personen. Controle is moeilijk, er wordt beroep gedaan op jouw burger- en verantwoordelijkheidszin.

 

Vanaf maandag 11 mei 2020

 

Economie

 

- De maatregelen voor horeca veranderen niet, zij blijven gesloten. Ook contactberoepen buiten de medische en paramedische zorg mogen nog niet heropstarten.

- Alle andere winkels mogen heropenen, maar onder strikte voorwaarden:

 

 • Maximum één klant per 10 m2 (uitzondering voor kleinere winkels) gedurende maximum 30 minuten.
 • Werknemers moeten in veilige omstandigheden kunnen werken.
 • Basismaatregelen moeten worden gerespecteerd (fysieke afstand, basishygiëne, niet ziek zijn, …).
 • Mondmasker is sterk aanbevolen.
 • Er wordt alleen (één persoon) gewinkeld (met uitzondering van het begeleiden van kinderen jonger dan 18 jaar en/of personen die begeleiding nodig hebben).
 • Er wordt in de buurt van de woon- of werkplaats gewinkeld. Shop lokaal!
 • Geen massatoeloop. Draai om als het druk is.
 • Geef voorrang aan oudere mensen (65+), minder mobiele personen en zorgpersoneel.

 

- Markten blijven gesloten. Geïsoleerde kramen mogen wel openen (zowel food als non-food) met de toestemming van de gemeente.

 

Dagelijks leven & vrije tijd

 

- Daguitstapjes, toeristische activiteiten en bijeenkomsten blijven verboden.

- Beroeps- of amateursportwedstrijden blijven verboden t.e.m. vrijdag 31 juli 2020.

Meer info over sport? sporza.be

 

Gezondheidszorg

 

Vanaf maandag 11 mei 2020 starten contactopspoorders van de Vlaamse overheid met het contacteren van besmette personen en hun contacten om zo de verspreiding van het virus in kaart te kunnen brengen.

Let op! Het enige juiste nummer is 02 214 19 19.

Geef oplichters en fraudeurs geen kans!

 

Afbouwfase 2: Vanaf maandag 18 mei 2020

 

Economie

 

- Er wordt bekeken of en onder welke voorwaarden de zogenoemde contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, weer aan de slag kunnen gaan.

 

Dagelijks leven & vrije tijd

 

- Er wordt bekeken of markten terug mogelijk zijn.

- Er wordt nagegaan of musea, bibliotheken, dierentuinen, ... kunnen heropenen.

- Er wordt gekeken of bruiloften en begrafenissen in grotere kring kunnen plaatsvinden.

- Er wordt nagegaan of sporttrainingen in open lucht terug mogelijk zijn en of sport- en culturele evenementen terug kunnen doorgaan.

 

Onderwijs

 

- De basis- en middelbare scholen heropenen voor maximum drie leerjaren en in kleinere groepen met maximaal 10 leerlingen per klas. In de middelbare scholen wordt er eerst gekeken naar de afstudeerjaren, in de lagere scholen richt men zich op het 1ste, 2de en 6de leerjaar.

- In de kleuterscholen blijven de lessen minstens tot einde mei geschorst.
- Een mondmasker is de hele schooldag verplicht voor leerlingen ouder dan 12 jaar én voor leerkrachten. Er moet water en zeep ter beschikking staan van de leerlingen en er moet op worden toegezien dat leerlingen hun handen wassen.

Afbouwfase 3: Ten vroegste vanaf maandag 8 juni 2020

 

Wanneer de derde fase precies zal ingaan, is nog niet duidelijk. Ten vroegste maandag 8 juni zal deze fase van start gaan. Welke eventuele versoepelingen er zullen plaatsvinden, hangt af van het verloop van de corona-epidemie in ons land.

 

Meerdere punten zullen worden bekeken zoals de mogelijkheid en de voorwaarden om restaurants en later ook cafés geleidelijk aan te heropenen.

 

Tegen einde mei wordt beslist of zomerkampen van jeugdbewegingen kunnen doorgaan.

 

Verder wordt nog bestudeerd of meerdaagse reizen binnen en buiten België in deze fase kunnen doorgaan, of toeristische attracties kunnen opengaan en of kleinere openluchtevenementen kunnen plaatsvinden.

Maar zoals eerder beslist werd, mogen massa-evenementen zoals festivals sowieso niet doorgaan t.e.m. maandag 31 augustus 2020.

5 basisregels