Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ 2020 / Captatieverbod in Limburg

Captatieverbod in Limburg

De droogte van de voorbije weken en maanden heeft als gevolg dat de debieten en peilen in de Limburgse waterlopen bijzonder laag staan. Daardoor neemt de waterkwaliteit af en dat houdt gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Voor een aantal waterlopen is de situatie vandaag zelfs al vergelijkbaar met die van in het begin van juli vorig jaar. Alles lijkt dus te wijzen op een vierde droge zomer op rij!

 

Omwille van deze aanhoudende droogte geldt er vanaf donderdag 21 mei 2020 tot onbepaalde tijd een verbod om water uit de Limburgse kwetsbare waterlopen op te pompen. Dat heeft de wnd. gouverneur beslist na advies van de Vlaamse Droogtecommissie en een evaluatie door het Limburgse droogte-overleg. Dit zogenaamde ‘captatieverbod’ is van kracht in zowat 80% van onze provincie, ook in de gemeente As. Een gedetailleerd overzicht met exacte afbakening vind je op crisis-limburg.be/droogte2020.

 

Wat houdt het captatieverbod in?

 

Vanaf donderdag 21 mei 2020 tot nader bericht is het verboden om water te onttrekken uit ALLE ONBEVAARBARE waterlopen in Limburg, uitgezonderd enkele gebieden zoals de gebieden rond de Jeker (regio Tongeren), Cicindria (regio Sint-Truiden en Gingelom), Voer en Berwijn (Voerstreek), Molenbeek, een stuk van de Zwartebeek (regio Beringen), de Demer tussen Hasselt en de grens met Vlaams-Brabant, de Velpe en de Gete (regio Halen en Herk-de-Stad) en de gebieden Tessenderlo, Ham, Lummen, Heusden-Zolder en Zonhoven.

 

Daarnaast geldt het captatieverbod ook niet voor het beperkt capteren van drinkwater voor vee, voor het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen of voor de productie van drinkwater.
Captatie is ook nog mogelijk uit de waterlopen die niet onder het verbod vallen. Captatie uit bevaarbare waterlopen en kanalen is ook nog toegestaan. Daarvoor moet je wel een melding doen of een vergunning aanvragen bij de Vlaamse Waterweg.

Meer info over het verbod e,n de uitzonderingen vind je in het politiebesluit.

 

 

Ga dus spaarzaam om met water, het is kostbaar! Elke druppel telt!

 

Hier vind je een heleboel tips over hoe je water kan besparen, het is ook nog eens goed voor je portemonnee!

Overzichtskaart stroomgebieden met captatieverbod in Limburg vanaf 20200521-v2