Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Leven & Welzijn / Veiligheid / Info & Tips / Politie - Fietsdiefstal ... je kan het voorkomen

Politie - Fietsdiefstal ... je kan het voorkomen

politie fietsdiefstal voorkomen

 

Stel: op een mooie lentedag neem je de fiets om inkopen te gaan doen. Wanneer je uit de winkel komt, is je fiets nergens meer te bespeuren. Hij werd gestolen. Hoe kan je dit voorkomen?

 

In eerste instantie is het heel belangrijk je fiets goed af te sluiten (ook al is het maar voor even). Gebruik daarvoor een degelijk slot, bij voorkeur een U-vormig of beugelslot met een ART – keurmerk. Het ingebouwde slot aan je achterwiel alleen is nooit voldoende. Gebruik ook geen cijfersloten, sloten met dunne kettingen of kabels. Indien mogelijk kan je ook meerdere sloten gebruiken. Dit kost de dief meer tijd.
Belangrijk is dat je je fiets steeds bevestigt aan een vast object (paal, hek, fietsrek, ...). Dan kunnen dieven de fiets niet optillen of ermee wegrijden.
Daarnaast is het ook aangewezen je fiets met het kader vast te maken. Sommige fietsrekken zijn voorzien van een beugel die dit mogelijk maakt.
Je plaatst ook best je fiets op een drukke, goed verlichte plaats. Vermijd dus onverlichte, verlaten plaatsen. Bewaakte fietsenstallingen vormen de beste garantie tegen fietsdiefstal. Tijdens de wekelijkse donderdagsmarkt, de zondagsmarkt in de zomermaanden (telkens van 08.00 - 13.00 uur) en tal van evenementen kan je hiervoor terecht op de gratis fietsenparking (hoek Grotestraat – Kattebergstraat). Tenslotte laat je best ook niets achter in je fietstas of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus, enz. . Hogervernoemde preventieve tips gelden uiteraard ook voor bromfietseigenaars.

Naast het toepassen van bovenstaande tips, kan je ook steeds je rijksregisternummer in je fiets laten graveren. Indien een gestolen fiets wordt teruggevonden, kan men hem aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgen. Wanneer je je fiets laat graveren krijg je een fietspas, waarop je allerlei kenmerken, zoals het merk, de kleur, …, kan noteren. Aangezien voor het opsporen van de gestolen fiets een duidelijke en volledige omschrijving vereist is, kan de fietspas een handig hulpmiddel zijn. Ook voor eigenaars van bromfietsen bestaat er een dergelijke pas, nl. de bromfietspas.

In de gemeente As worden iedere laatste woensdag van de maand fietsen gegraveerd tussen 14.00 en 16.00 uur in de garage van politie. U heeft enkel u identiteitskaart nodig. Kinderen die nog geen identiteitskaart hebben, kunnen het rijksregisternummer van één van de ouders in hun fiets laten graveren.

Word je fiets of bromfiets toch gestolen? Doe dan zeker aangifte bij de politie. Zorg ervoor dat je je tweewieler goed kan omschrijven. Maak hiervoor gebruik van de fiets- of bromfietspas.

Gratis fietsgraveren

 

Wanneer: iedere laatste woensdag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur

Waar: in garage van politie, Dorpsstraat 1 bus 2, 3665 AS

Meer info:

Dienst Preventie
Politiezone GAOZ
Vennestraat 91
3600 GENK
Tel. 089 65 32 00
preventie@genk.be

POLITIEZONECARMA

Politiepost As

Dorpsstraat 1 bus 2

3665 AS

T 089 39 10 45

F 089 39 10 46

 

Dringende hulp: 101

info@politiecarma.be

www.politiecarma.be

› meer info