Op 18 november 2010 werd As FairTradeGemeente. Een eerlijke prijs voor onze boeren in het Zuiden maar ook hier; daar draait het om. FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente As en haar inwoners eerlijke handel en duurzame productiemethoden een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken.
FairTradeGemeente is een campagne van Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11.
Waarvoor staat Fair Trade?
HANDEL
- Eerlijke prijs
- Handelsafspraken over lange termijn
- Voorfinanciering van de productie
SOCIAAL
- Goede werkomstandigheden
- Geen kinderarbeid
- Gemeenschapsprojecten
MILIEU
- Lijst van verboden chemische producten
- Milieuvriendelijke landbouwmethoden
- Stimuleren biolandbouw
- Verbod op genetisch gemanipuleerde gewassen.
De gemeente As voldoet aan 6 criteria
- Criterium 1: Het lokale bestuur
De gemeenteraad van As keurde op 30 augustus 2007 een resolutie goed die fairtrade steunt en beslist om koffie en wijn aan te kopen. De gemeente promoot bovendien op regelmatige basis het bewustzijn rond fairtrade, zoals op de avondmarkt waar voorbijgangers via een tentoonstelling, quiz en proeverij geïnformeerd en gesensibiliseerd werden.
- Criterium 2: Winkels en
Horeca
Winkels en horecazaken verkopen fairtradeproducten. Volgende handelaars participeren aan eerlijke handel: ’t Beckerke, Drinks As, NV Thersa – de Spar, Wereldwinkel, Lidl, Okay, Taverne d’Oelend, ‘t Goed Servies, Café Het Centrum
- Criterium 3: Bedrijven en
organisaties
Fairtradeproducten worden gebruikt door de Axabank en Dierenarts Michels.
In de 3 basischolen van de gemeente As worden geregeld educatieve campagne op poten gezet.
De vrije basisschool en de gemeenteschool schenken fairtradekoffie aan het personeel. De Duizendpoot opteert voor fairtradewijn op evenementen.
De Gezinsbond, de Ouderraad van de gemeentelijke basisschool en toneelvereniging Tijl en Nele kiezen ook resoluut voor Fair Trade.
- Criterium 4: media-aandacht
Onbekend is onbemind dus trachten we zoveel mogelijk Assenaren te informeren over wat FairTradeGemeente betekent.
- Criterium 5: trekkersgroep
Een lokale trekkersgroep is actief in de gemeente As. Vanuit hun achtergrond werken ze mee aan het verder uitbouwen van eerlijke handel in As. Leden van de groep:
Rik Kissembeek (schepen), Sandra Bamps (duurzaamheidsambtenaar), Ria Ramakers (Hartenboer), Felix Bergers, Bee Lalieu en Arlette Kuypers (Wereldwinkel), Bernard Jarych (Velt), Annemie Moons (Vrije Basisschool), Wendy Meyers en Joke Weegels (gemeentelijke basisschool), Tamara Neys (Duizendpoot), Veerle Quanten (’t Goed Servies-horeca), Anje Jarych (vrijwilligers kruidentuin), Merel Cremers (Voluit!), Debbie Aerden (jeugdraad), Kris Storms (milieu en duurzaamheid).
- Duurzame productie en consumptie
‘Hartenboer’ moedigt duurzaam consumeren en produceren aan. Via dit voedselteam kunnen de inwoners opteren voor lokale biologische producten en fairtradeproducten.
De ondersteuning van duurzame kleinschalige landbouw in Zuid èn Noord - dus ook bij ons - daar gaat dit om.