Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Leefomgeving / Duurzaamheid / Dakisolatie verplicht tegen 2020!

Dakisolatie verplicht tegen 2020!

Laat je niet verrassen!

Vanaf 2020 geldt er een strikte dakisolatienorm voor woningen. Ook in de krant kan je hierover lezen, helaas niet altijd even correct. Deze norm zorgt bij heel wat woningeigenaars voor vraagtekens. Er zijn namelijk een aantal gevolgen verbonden aan deze dakisolatienorm. Wij zetten ze voor jou op een rij.

 • De dakisolatienorm is van toepassing op alle zelfstandige woningen, die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • De minimale dakisolatienorm bedraagt een R-waarde van 0,75m² K/W, zo’n 3 à 4 cm isolerend materiaal.
 • Tussen 2015 en 2020 kan een woning bij een woningonderzoek een bepaald aantal strafpunten krijgen als niet voldaan is aan deze norm. Zo’n woningonderzoek gebeurt meestal op vraag van de huurder of een derde partij zoals het OCMW of sociaal verhuurkantoor. Vanaf 2020 wordt elke woning zonder voldoende dakisolatie meteen als ongeschikt beschouwd bij een eventueel woningonderzoek.
 • Is de woning ongeschikt verklaard, dan mag de woning wel nog bewoond worden, maar niet meer te huur gesteld worden. Anders gezegd: de zittende huurder mag er nog in blijven wonen, maar de woning mag na het beëindigen van het huurcontract niet meer te huur worden aangeboden. Dat is namelijk strafrechtelijk vervolgbaar.
 • Vooral voor eigenaar-verhuurders is dit nieuws belangrijk. Zij moeten zorgen dat hun woning(en) over voldoende dakisolatie beschikken voor alle nieuwe verhuringen vanaf 2020. Anders mag je niet opnieuw verhuren.
 • Opgelet, als het dak van een appartementsgebouw niet voldoet, zullen alle appartementen in het gebouw evenveel strafpunten krijgen!
 • Voor eigenaar-bewoners verandert er niet veel. Als er geen onderzoek wordt aangevraagd, kan de woning niet ongeschikt verklaard worden. Uiteraard betekent een woning zonder dakisolatie wel een grote meerkost op vlak van verwarming.
 • Als een woning 1 jaar of langer staat geregistreerd als ‘ongeschikt’, dan riskeert de eigenaar-verhuurder een boete. Eigenaars die zelf hun woning bewonen kunnen geen boete krijgen.

 

Wacht dus niet tot 2020 om dakisolatie te plaatsen, maar zet vandaag al de eerste stap. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

 

 • Verhuur je woning via een sociaal verhuurkantoor. Zo kan je de investeringen voor renovatie fiscaal in mindering brengen, tot 45% van de investeringskosten. Meer info via het woonloket of info@woneningaoz.be
 • Gebruik de Duwolim-lening om voordelig te lenen voor energiebesparende maatregelen. Tot 10 000 € leen je aan 2% of zelfs 0 % voor mensen met een laag inkomen. Je krijgt begeleiding bij de opmaak van het leningsdossier. Bel 089 77 81 29 of e-mail duwolim@stebo.be voor een eerste inleidend gesprek.
 • Er zijn nog steeds premies voor dakisolatie. Meer info via het woonloket of info@woneningaoz.be
 • Als je de dakisolatie laat uitvoeren door een aannemer, kan je de kosten ook fiscaal in mindering brengen tot 30% van de betaalde factuur, met een maximum van 3010 € voor het aanslagjaar 2015. Meer info via het woonloket of info@woneningaoz.be

 

Openingsuren woonloket Gemeente As: Ambachtslaan 17, T 089/391075, iedere dinsdag 14-18u

Dakisolatie