Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Digitaal loket

Voorlopige rijbewijzen

Een voorlopig rijbewijs is een leerdocument. Je krijgt het pas na een geslaagd theoretisch rijexamen. Met het voorlopig rijbewijs mag je met een voertuig op de openbare weg rijden als voorbereiding op het praktisch rijexamen.

Vanaf het ogenblik dat de kandidaat de leeftijd van 17 jaar bereikt heeft kan hij het theoretisch examen afleggen. Indien de kandidaat niet slaagt, kan hij het theoretisch examen zonder enige beperking herhalen totdat hij slaagt, en dit zonder tussenkomst van een erkende rijschool.

Er zijn twee modellen van voorlopige rijbewijzen categorie B, namelijk:

 

  • M18 vanaf 18 jaar: zonder begeleider, mits attest van de rijschool (min. 20 uur praktijklessen); De houder van model 18 maanden mag maximum 2 passagiers meenemen als ze voldoen aan de voorwaarden om als begeleider op te treden. Andere passagiers zijn niet toegelaten.
  • M36 vanaf 17 jaar: met begeleider (voorwaarden:  min. 8 jaar bezitter van rijbewijs B en laatste 3 jaar geen rijverbod opgelopen, geen bijkomende passagiers.

De voorlopige rijbewijzen model 3, model 18 maanden en model 36 maanden worden in bankkaartmodel uitgegeven.

De aanvraag en de aflevering aan de burger gebeurt vanaf dan op dezelfde manier als de gewone rijbewijzen in bankkaartmodel, d.w.z. dat de aflevering enige dagen later

gebeurt dan de aanvraag.

 

Voor alle andere categorieën:

 

M3 vanaf 16 jaar voor categorie A3 of vanaf 21 jaar voor cat. A, C, CE, D1, D1E, D, DE of vanaf 18 jaar voor cat. A-, BE, C1, C1E.

 

Door deze wijziging blijft enkel het internationaal rijbewijs nog in papieren model.
€ 25,00

In principe  moet iedereen persoonlijk zijn bewijs afhalen. Is dit echt onmogelijk dan mag een ander gezinslid dat doen. Het is dan wel noodzakelijk dat het aanvraagformulier van het examencentrum op de voorzien plaatsen getekend is. De identiteitskaart van de betrokkene moet dan ook worden voorgelegd.

Meebrengen

 

  • Aanvraagformulier afgeleverd door het examencentrum
  • Identiteitskaart
  • € 25,00
  • in uitzonderlijk geval : 1 recente pasfoto : de foto wordt - indien beschikbaar - overgenomen van de elektronische identiteitskaart
  • Eventueel medisch attest (bij catg. C1, C, D1, D).

Dienst Burgerzaken

Dorpsstraat 1 bus 1

3665 AS

 

T  089 39 10 02

F  089 39 10 01

E burgerzaken@as.be

› meer info